Logo
Logo

Hoeveel kW is een pk? 

Ben je op zoek naar een elektrische auto, dan kom je vaak het vermogen tegen in kilowatt (kW) in plaats van het vertrouwde pk (paardenkracht). Wat betekent kilowatt (kW) bij een elektrische auto? Wat is nu eigenlijk het verschil? Hoe reken je dit om, want hoeveel kW is een pk? Bij Autogroep Twente leggen we het je graag eenvoudig uit.

Wat is kW?

kW staat voor kilowatt en geeft het vermogen van de elektromotor aan. Dit is de officiële, internationale eenheid waarmee fabrikanten het motorvermogen van elektrische voertuigen uitdrukken. Hoe hoger het kW-getal, hoe krachtiger en sneller de auto is.

Wat is pk?

pk staat voor paardenkracht, een traditionele eenheid die we in Nederland al jaren gebruiken om aan te geven hoe krachtig een auto is. Voor veel mensen nog altijd de meest herkenbare maat voor vermogen.

Wat is het verschil tussen kW en pk?

Beide geven ze hetzelfde aan: hoeveel vermogen de auto levert. Alleen wordt pk vooral gebruikt in de autowereld (vooral bij brandstofauto's), terwijl kW een internationale standaard is – zeker bij elektrische voertuigen.

De verhouding tussen kW en pk is:

1 kW = 1,36 pk
1 pk = 0,735 kW

Kortom: 1 kW is 1,36 pk

Wil je dus weten hoeveel pk een auto met 100 kW heeft? Dan reken je:

100 kW × 1,36 = 136 pk

Praktijkvoorbeeld: Hyundai KONA Electric

Neem de Hyundai KONA Electric. Deze volledig elektrische SUV heeft een elektromotor met een vermogen van:

  • 150 kW
  • Omgerekend: 150 × 1,36 = 204 pk
  • Acceleratie: van 0–100 km/u in 7,9 seconden

Dat is vergelijkbaar met wat je normaal alleen in sportieve benzineauto’s ziet. Je rijdt dus niet alleen duurzaam, maar ook krachtig en comfortabel.

Ervaar het zelf

Of je nu denkt in pk of kW – uiteindelijk gaat het om rijbeleving. En die zit bij onze elektrische modellen van Hyundai meer dan goed. Bij Autogroep Twente helpen we je graag met helder advies, zonder poespas. Kom langs of neem contact op, dan rekenen we samen uit wat het beste bij jou past.