Wat is PHEV? Betekenis PHEV uitgebreid uitgelegd 10 januari 2024

Wat is PHEV?

Stuit je tijdens de zoektocht naar een nieuwe auto op de term PHEV? Maar geen idee wat een PHEV auto is? Op deze pagina leggen we graag uit wat een PHEV is en wat de voordelen, maar ook nadelen zijn. Wat betekent PHEV? Waar staan de letters PHEV voor? Enkele vragen die we uitgebreid beantwoorden op deze pagina. Zo kun jij (online) op zoek gaan naar een PHEV die voldoet aan je wensen.

Wat betekent PHEV?

Een PHEV is een hybride auto. Dit betekent dat de auto zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor heeft. Je kunt hierdoor op brandstof (benzine of diesel) rijden, maar ook volledig of deels (in samenwerking met de verbrandingsmotor) elektrisch rijden. PHEV staat voor een plug-in hybride. Dit betekent dat je de hybride auto moet stekkeren (plug-in) via een laadpaal om de elektrische accu op te laden. Dit heeft voor- en nadelen ten opzichte van een HEV (hybride auto die je niet hoeft te stekkeren).

Voordelen van een PHEV auto

Plug-in hybride auto’s hebben een grotere accu in tegenstelling tot een hybride auto (HEV). Dit is dan ook de reden waarom een PHEV opgeladen moet worden en een HEV auto met een kleinere accu zichzelf oplaadt tijdens het rijden. Het voordeel van de PHEV met de grotere accu is dat een plug-in hybride grotere afstanden (volledig of deels) elektrisch kan afleggen. Niet alleen milieuvriendelijker, je kunt ook enorm besparen op brandstofkosten. Je kunt zelfs, afhankelijk van het type PHEV, volledig elektrisch rijden naar je werk.

Voorbeeld uit de praktijk

Met een Hyundai Tucson HEV* rij je met een gecombineerd verbruik (samenwerking van brandstof- én elektromotor) heel zuinig: 1 liter op 17,9 kilometer. Met een Hyundai Tucson PHEV*, die beschikt over een grotere accu, rij je 1 liter op 71,4 kilometer. Dit is vele malen zuiniger dan de HEV Hyundai Tucson variant. Bijkomend voordeel van de PHEV in deze vergelijking is dat de Hyundai Tucson Plug-in tot 62 kilometer volledig elektrisch kan rijden. Je zou dus volledig elektrisch kunnen rijden naar je werk, perfect voor de dagelijkse woon-werkverkeer ritten.

*Uitvoering Tucson 1.6 T-GDI PHEV Comfort vergeleken met Tucson 1.6 T-GDI HEV Comfort

Bekijk de Hyundai Tucson

Nadelen van een PHEV auto

Na het lezen van de voordelen zul je denken, waarom zouden mensen dan nog kiezen voor een HEV auto? Er zijn namelijk ook een paar ‘nadelen’ te benoemen, eigenlijk punten om in acht te nemen. Allereerst de aanschafprijs van een PHEV, dit ligt aanzienlijk hoger dan een hybride auto (HEV). Een PHEV is over algemeen zwaarder dan een HEV met een kleinere accu. In 2024 betaal(de) je nog de helft van de motorrijtuigenbelasting (voorheen wegenbelasting), in 2025 vervalt deze korting. Kortom, je zult straks meer wegenbelasting moeten betalen voor een PHEV in vergelijking tot een HEV.

Zijn de hogere aanschafprijs en een hogere motorrijtuigenbelasting dan de enige nadelen van een PHEV? Het is belangrijk om te weten dat je consequent de auto (elke dag) moet stekkeren. Indien je dit niet doet, kun je met de PHEV niet meer (deels of volledig) elektrisch rijden. Een HEV hoef je niet op te laden via een laadpaal. De accu van een HEV wordt tijdens het rijden zelf opgeladen, hierdoor hoef je de auto niet op te laden via een laadpaal. Hierdoor is een HEV, in gemak, interessanter dan een PHEV.

Is een PHEV de auto die jij zoekt?

Je weet nu wat een PHEV is. Tevens weet je nu wat de voor- en nadelen zijn van Plug-in hybride ten opzichte van een HEV (lees hier meer over HEV auto’s). Het is belangrijk om te weten dat er tussen PHEV auto’s ook verschillen zitten. Bij sommige PHEV auto’s kun je volledig elektrische afstanden afleggen, bij andere PHEV auto’s kun je alleen heel zuinig rijden. Indien je wel volledig elektrisch kunt rijden verschilt de WLTP actieradius (lees hier meer over WLTP actieradius) ook per PHEV auto.

Bij Autogroep Twente helpen we graag met het vinden van een geschikte (plug-in) hybride auto die past bij je wensen en behoefte. Wil je bijvoorbeeld volledig elektrisch kunnen rijden naar je werk, maar voor langere afstanden bij vakanties ‘gewoon’ gebruik kunnen maken van een brandstofmotor? In een persoonlijk gesprek gaan we graag op zoek naar een auto die voldoet aan al je wensen en behoeften.

Bekijk onze Hybride auto's
HomeNieuwsWat is PHEV? Betekenis PHEV uitgebreid uitgelegd