Hybride rijden: wat is het precies? 6 november 2023
Zowel elektrisch als op benzine rijden, met een Hybride auto kan het. Toch zit er verschil in Hybride rijden. Zo heb je een benzinemotor met accu of elektromotor. Een zelf oplaadbare accu of opladen aan een laadpaal. We leggen graag uit wat Hybride rijden inhoudt.
Wat betekent Hybride rijden?
Het beste van beide werelden. Je hebt met een Hybride auto altijd een verbrandingsmotor en een elektromotor. Zo kun je volledig of deels elektrisch rijden bij korte afstanden. Bij langere afstanden kun je volledig of deels op de verbrandingsmotor rijden. Doordat de elektromotor en verbrandingsmotor samen werken, bespaar je altijd brandstof. Zo rij je niet alleen zuiniger voort het milieu, het scheelt ook in brandstofkosten.
Welke soorten hybride zijn er?
Hybride auto’s kunnen over het algemeen in 3 soorten gedefinieerd worden:
- Mild hybride (MHEV)
- Hybride (HEV)
- Plug-in hybride (PHEV)
Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV)
De Mild Hybrid is de lichtste variant van Hybride rijden. Bij deze variant heeft de auto naast een verbrandingsmotor een grote accu. Deze accu ondersteunt hiermee de verbrandingsmotor. Hierdoor is een MHEV auto zuiniger dan een normale benzine auto. Je kunt niet volledig elektrische stukken rijden. Opladen is niet mogelijk en noodzakelijk omdat de accu zichzelf oplaadt tijdens het rijden (bijvoorbeeld met remmen).
Hybrid Electric Vehicle (HEV)
Met een HEV beschik je over een betere elektromotor met een grotere accu. Zo kun je in sommige gevallen zelfs volledig elektrisch rijden. Dit is afhankelijk van de Hybride auto. Een MHEV zorgt met name voor minder brandstofverbruik bij het remmen of wegrijden, de elektromotor bij een HEV bespaart ook brandstof bij langere stukken. Denk hierbij aan autoritten over de snelweg. Bij een HEV geldt ook: de accu wordt zelf opgeladen en kun je dus niet zelf opladen via een laadpaal.
Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV)
Bij een Plug-in Hybride kun je de auto via een stekker opladen. Je moet dus, in tegenstelling tot de MHEV en de HEV, de accu opladen via een laadpaal. Met de grote accu kun je vaak grote afstanden volledig elektrisch rijden. Zo kun je korte afstanden naar bijvoorbeeld de supermarkt volledig zonder verbrandingsmotor afleggen. Een lange afstand rijden voor bijvoorbeeld je vakantiebestemming? Met de verbrandingsmotor in samenwerking met de elektromotor kun je met zuinig brandstofverbruik uiteraard ook lange afstanden afleggen.
Welke Hybride variant is het beste?
Wat de beste Hybride variant is verschilt per situatie. Rij je alleen maar korte stukken? Dan is de Plug-In Hybride wellicht een goede optie. Let wel: je moet over een laadpaal beschikken en de PHEV opladen. Wil je langere afstanden rijden en niet de verplichting hebben om de Hybride auto aan de laadpaal te doen? De HEV en MHEV is dan een betere optie jou.
Wil je meer informatie over de verschillende soorten Hybride auto’s of een adviesgesprek op maat inplannen? Je kunt vrijblijvend contact met Autogroep Twente opnemen via onze contactpagina. We helpen je graag met het vinden van de perfecte Hybride auto.
Antwoorden op veelgestelde vragen
Heb ik een laadpaal nodig voor een Hybride auto?
Je bent alleen een laadpaal nodig voor de Plug-in Hybride (PHEV). Bij een MHEV of HEV ben je geen laadpaal nodig, de accu laadt zichzelf op.
Moet je een Hybride auto opladen?
Je moet alleen een Plug-in Hybride opladen. Bij MHEV en HEV is het niet mogelijk en niet nodig, de accu laadt zichzelf op tijdens het rijden.
Hoe werkt een Hybride auto zonder stekker?
De accu laadt zichzelf op tijdens het autorijden. Bijvoorbeeld tijdens het remmen of door middel van een aandrijving bij de verbrandingsmotor.
Hoe lang duurt het opladen van een Hybride auto?
Hoe lang je een Hybride auto moet opladen ligt uiteraard aan het merk en model. Bij een Hybride auto met een laadvermogen van 3,7 kW moet de Hybride auto gemiddeld 1,5 tot 2,5 uur laden.