11 Tips voor het kopen van een occasion 26 augustus 2020
Stap voor stap naar jouw ideale auto.
Als je een nieuwe auto koopt weet je zeker dat deze in perfecte staat is. Bovendien profiteer je bij aanschaf van een nieuwe auto van de fabrieksgarantie van het merk. Bij een tweedehands auto is dat niet het geval. Je hebt in de meeste gevallen zelf geen uitgebreide kennis van auto’s maar wilt wel waar voor je geld.
Hoe voorkom je dat jouw aankoop een kat in de zak blijkt? En waar moet je op letten bij de aankoop van een auto? Wij helpen je op weg met onze praktische tips en info.
1. Inventariseer jouw wensen en eisen
Het aanbod occasions in Nederland is overweldigend. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheid om een auto uit het buitenland te importeren. De eerste stap is daarom altijd dat je jouw eigen wensen en eisen inventariseert. Denk er goed over na welke auto bij je past. Wij helpen je op weg met een deze vragen:
- Waar ga je de auto vooral voor gebruiken?
- Hoeveel kilometer ga je rijden?
- Moet er een caravan of aanhanger achter kunnen?
- Wat heb je nodig qua ruimte/zitplaatsen?
- Welke brandstof heeft jouw voorkeur?
- Heb je een voorkeur voor een bepaald merk of model?
- Welke opties moeten er minimaal op zitten?
- Hoe zuinig moet de auto zijn?
- Wat is je beschikbare budget?
2. Maak een shortlist
Als je voor jezelf helder hebt waar jouw ideale auto aan moet voldoen kun je een shortlist maken van de auto’s die passen bij jouw wensen. Op basis daarvan kun je gericht op zoek naar een tweedehands auto.
3. Leer van de ervaring van anderen
Er is tegenwoordig heel veel informatie beschikbaar op het internet. Zo zijn er diverse websites waar je tal van checklists en ervaringen van anderen kunt vinden van een specifiek merk of model. Zo weet je precies wat eventuele pijnpunten van een model zijn zodat je er bij de aanschaf extra kritisch op kunt zijn.
Populaire sites met waardevolle informatie:
4. Vergelijk prijzen
Ook prijsinformatie is tegenwoordig uitgebreid voorhanden op het internet. Zorg dat je voordat je op pad gaat op de hoogte bent van de prijzen van vergelijkbare occasions. Let in je vergelijking op model, bouwjaar en kilometers. Zo weet je of de koop realistisch is of te mooi om waar te zijn.
“Koop een auto met je verstand, niet met emotie! Als het te mooi is om waar te zijn dan is het waarschijnlijk ook zo.”
Koen van Grootel – Autogroep Twente
5. Bepaal waar je gaat kopen
Koop je een tweedehands auto van een particulier of kies je voor een garage? Bij een particulier ben je vaak iets voordeliger uit maar realiseer je dan dat je geen enkele vorm van garantie hebt. Eventuele gebreken aan de auto zijn bij een garagebedrijf vaak wel te verhalen. Kies je voor een garagebedrijf dat is aangesloten bij de BOVAG dan profiteer je bij auto’s boven de € 4.500,- sowieso van BOVAG-garantie.
Er bestaat ook zoiets als conformiteit bij aankoop via een garage, je hebt altijd recht op een vorm van garantie. Echter die staat nergens duidelijk beschreven en is afhankelijk van de prijs en conditie van de auto. Bovendien ben je afhankelijk van de bereidwilligheid van de verkopende partij. Kom je er onderling niet uit dan zal de rechter het moeten bepalen. Dat wil je niet en daarom geeft de BOVAG-garantie veel meer zekerheid.
Je hebt al veel voorwerk verricht en nu is het tijd om eindelijk op pad te gaan en mogelijke auto’s te bekijken. Ook dan zijn er een aantal punten waar je heel goed zelf op kunt letten.
6. Is de kilometerstand logisch?
Is de onderhoudshistorie van de auto bekend zodat je de kilometerstanden kunt herleiden? Om het zeker te weten kun je via rdw.nl een check doen op het kenteken. Deze check geeft je drie opties:
- Logisch
- Onlogisch
- Geen oordeel
Logisch spreekt voor zich. Bij onlogisch moet je de auto echter laten staan waar hij staat! Geen oordeel betekent niet per se goed of slecht maar niet alle informatie is bekend om een goed oordeel te geven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de auto eerst in het buitenland was geregistreerd. Nader onderzoek is in het geval van ‘geen oordeel’ altijd noodzakelijk om te checken of de kilometerstand vertrouwd is.
7. Heeft de auto een schade verleden?
Wil je dit 100% zeker weten dan moet je er een expert naar laten kijken. Toch zijn er ook een aantal punten waar je zelf heel goed op kunt letten:
- Is er kleurverschil bij plaatdelen?
- Lopen de naden van de motorkap, deuren en achterklep scheef?
- Zijn er optisch opvallende afwijkingen?
Moet je bovenstaande vragen allen met ja beantwoorden dan is de kans groot dat de auto schade heeft gehad.
8. Kijk altijd onder de motorkap
Kijk voordat je gaat proefrijden altijd onder de motorkap. Is de motor al warm? Grote kans dat de verkoper de auto al even heeft laten warmdraaien. Je zou je dan af kunnen vragen of de motor koud wel goed wil starten. Let ook goed op of er ergens lekkage zichtbaar is. Is een auto voor de leeftijd en het aantal kilometers te schoon onder de motorkap? Er bestaat de kans dat de verkoper iets wil verdoezelen.
De motor van een auto moet regelmatig en zonder onderbrekingen draaien. Als de auto stationair loopt hoort deze niet te wisselen qua toerental. Let daar goed op voordat je gaat proefrijden. Luister ook of je eventuele tikken en/of vreemde bijgeluiden hoort. Check ook de uitlaat. Dek deze terwijl de auto stationair draait even kort af, hoor je gesis dan is de kans groot dat de uitlaat lek is.
9. Ga altijd proefrijden
Steeds vaker zien we dat mensen een auto kopen zonder proefrit. Doe dit niet! Los van het feit dat een proefrit je de mogelijkheid biedt om eventuele mankementen en gebreken voor aankoop op te merken is ook de rijervaring voor jou als bestuurder van belang. De auto kan wel goed rijden maar hoe zit het met het comfort en zicht? En voel je je veilig in de auto?
Let behalve comfort en gevoel bij een proefrit ook op de volgende punten:
- Let op geluiden tijdens het rijden over hobbels, drempels en in bochten. Vreemde geluiden op dit soort momenten kunnen een teken van slijtage zijn
- Hoe voelt de koppeling? Schakelt de auto soepel en zijn er geen vreemde geluiden bij de overgang naar een andere versnelling dan zit het goed met de koppeling. Moet je de koppeling te ver laten opkomen dan is er een kans dat deze versleten is
- Reageert de toerenteller normaal? De toerenteller van de auto hoort vloeiend door te lopen en mag niet haperen bij bepaalde toerentallen.
- Branden er waarschuwingslampjes? Functioneert alles op het dashboard of knipperen er lampjes die niet horen te branden? Check ook alle basisfuncties zoals verlichting, ruitenwisser, elektrische ramen, airco en eventuele andere aanwezige functies.
- Ligt de auto stabiel op de weg? Dit kun je eenvoudig testen. Laat het stuur los en rem even hard. Op een rechte weg hoort de auto niet opzij te trekken.
10. Laat een ander checken
Heb je zelf onvoldoende kennis van auto’s en wil je toch een objectief oordeel? Vraag bij twijfel een andere garage om de occasion te checken. Dat is heel gangbaar en juist verstandig om te doen. Wil de verkopende partij daar niet aan meewerken dan is dat sowieso al geen goed teken.
11. Ga prijsbewust de onderhandeling in
Als je hebt proefgereden en de auto staat je aan, dan volgt er vaak een offerte. Heb je niks in te ruilen? Dan kun je misschien wel korting krijgen. Soms kan er niks van de prijs af maar kun je wel extra’s bij de prijs bedingen zoals bijvoorbeeld een nieuwe APK, radio of een set winterbanden. Ga hoe dan ook altijd met de verkoper in gesprek over de prijs.
Heb je wel een inruilauto? Reken jezelf niet te snel rijk. De vraagprijs op internet voor een bepaald model is namelijk niet de prijs die jij bij de garage krijgt als je de auto inruilt. Maak van tevoren een goede inschatting van wat je verwacht bij te moeten betalen. Dan is het makkelijker om een beslissing te nemen.
Een auto is voor velen een flinke uitgave. Twijfel je? Laat je dan niet opjagen maar slaap er nog een nachtje over. Realiseer je ook dat de prijs niet alles is. De aanschafprijs is slechts één ding. Soms kan een duurdere auto over meerdere jaren zuiniger zijn en dus uiteindelijke voordeliger.
“Ga nooit aan de rand van je budget zitten, als er wat tegenvalt heb je geen ruimte meer om dat op te vangen”
Koen van Grootel – Autogroep Twente