PHEV occasions uitgelicht: Renault Captur en Prius PHEV 30 juli 2022

PHEV occasions

In de PHEV-special van ons magazine past natuurlijk ook de Renault Captur en Toyota Prius PHEV

De Renault Captur

De Captur is een beetje een vreemde eend in de bijt. De meeste concurrenten kiezen ervoor om hun B-segment crossover als benzine of elektrisch uit te voeren. Denk aan bijvoorbeeld de Peugeot 2008, Hyundai Kona of Citroen E-C4. Heel veel keuze heb je niet als je op zoek bent naar een plugin-hybrid in het B-SUV segment. Eigenlijk is alleen de plugin versie van de Kia Niro een beetje vergelijkbaar qua ruimte en prijs.

Renault gebruikt ervaring vanuit de Formule 1

Renault kiest niet voor bestaande concepten maar levert de Captur met een bijzonder stukje techniek. De ervaring met hybridesystemen in de formule 1 van Renault zie je hierin terug.
De aandrijving bestaat uit maar liefst 3 motoren; een 1.6 liter 4 cilinder benzinemotor en 2 elektromotoren. De kleinste elektromotor doet dienst als startmotor en brengt het vliegwiel op gang. Een koppeling ontbreekt dan ook en de kleinste motor zorgt ook aandrijving bij achteruit rijden en terugwinnen van remenergie. De grote elektromotor zal in de meeste gevallen voor de aandrijving zorgen, al dan niet ondersteund door de benzinemotor. De batterij van de Captur is 10 kilowatt groot, hangt onder de auto en zal in de praktijk goed zijn voor zo’n 40 elektrische kilometers.

Nieuwe techniek niet per se een voordeel

Mooie techniek, maar wij zien niet direct wat het voordeel van dit ingewikkelde systeem is ten opzichte van de bestaande PHEV-oplossingen. De auto is mede door al die systemen met ruim 1.500 kilo best zwaar. Dan scheelt het dat je tot 2025 maar liefst 50% korting krijgt op de wegenbelasting. Het systeemvermogen van 160 PK is voldoende, maar het maakt hem niet overdreven snel.

Laden en verbruik

Wat voor alle PHEV’s geldt geldt ook voor de Captur. Rij je veel korte stukjes dan kun je flink op de benzine besparen. Is de accu leeg? Dan kun je nog altijd een verbruik van 1 op 18 halen.
Opladen doe je met maximaal 3.7KW. Dat is niet overdreven snel en zorgt ervoor dat je ongeveer 3 uur nodig hebt om de batterij weer vol te laden. Snelladen is (zoals bij de meeste PHEV’s) niet mogelijk.

Renault heeft de afwerking flink verbeterd

In 2013 was Renault de uitvinder van het B-SUV segment met de eerste Captur. De nieuwe Captur die we vandaag in de test hebben is alweer de 2e generatie. De oorspronkelijke lijnen van de allereerste SUV zijn nog duidelijk zichtbaar, maar de auto is op alle fronten flink gegroeid. Daarnaast heeft Renault een enorme slag gemaakt op het gebied van afwerking. Het was altijd een van de zwakke plekken van de Captur.

Bij deze generatie is het interieur in een klap één van de mooiste in zijn klasse. Je kijkt uit over een chic dashboard van mooie materialen en digitale cockpit. Centraal zit het navigatiesysteem waar je ook o.a. de stand kachel in kan programmeren en achterin is de verschuifbare achterbank gebleven. Letterlijk in een handomdraai creëer je zo of meer kofferruimte, of meer ruimte voor de achter passagiers.

PHEV occasions

De Prius Plugin

De Prius is ook een PHEV maar dan van een heel ander kaliber. Toyota als pionier van de hybridetechniek, behoudt geheel tegen de SUV trend in zijn druppelvorm. Die heb je nodig voor de extreem lage verbruikscijfers.  Om maar met de deur in huis te vallen: het verschil in verbruik is best groot. De batterij van de Prius is kleiner dan die in de Captur, maar toch rijdt deze zonder al te veel moeite ruim 50 kilometer elektrisch voordat hij overschakelt op benzine. Wanneer je daarna als hybride verder rijdt blijft de Prius makkelijk zuiniger dan 1 op 20 rijden.

Techniek van Toyota

De Prius beschikt ook over een benzinemotor en twee elektromotoren maar zonder de bijzondere constructie van Renault. De CVT zorgt ervoor dat de 1.8 benzinemotor altijd op een ideaal toerental blijft. De kleine wielen, goede stroomlijn en het lage gewicht zorgen ervoor dat je deze hybride, zelfs zonder op te laten ruim boven de 1 op 25 kunt houden. Daarbij ligt de auto zeer rustig en stabiel op de weg en gaat hij soepeler over drempels als de Captur. Je wordt er (soms tot vervelens toe) steeds aan herinnerd hoe je het beste zuinig kunt rijden en ook aantal veiligheidswaarschuwingen is wel erg prominent aanwezig tijdens de testrit. Het werkt allemaal prima, daar niet van.

Ga je voor zuinig, schoon en comfortabel rijden? Dan kun je niet om de Prius heen.

Het navigatiesysteem in de Prius is duidelijk een generatie ouder dan die in de Captur. Het reageert traag, het beeld is niet heel scherp en ondanks de JBL installatie klinkt het niet lekker.

Gestroomlijnd design van de Prius

We hebben het al even gehad over de druppelvorm van de Prius. Het is een opvallende auto met scherpe vouwen en een echt Japans ontwerp. Dit geldt ook voor het interieur. Het interieur van de Captur is moderner en ook gewoon mooier. Bij Toyota daarintegen weet je zeker dat het jaren meegaat.

Conclusie

Twee Plugin Hybrides in de prijsklasse tussen de 25.000 en 30.000 euro, verder totaal verschillend. De Captur is een fijne auto> Hij is ruim en heeft een hoge zit, is compleet en met een mooi in- en exterieur. De Prius is de beste PHEV, maar daar moet je wel wat concessies voor doen.

PHEV occasions

HomeNieuwsPHEV occasions uitgelicht: Renault Captur en Prius PHEV