Occasiontest: topsport in het B-SUV segment 20 juli 2021

Nadat Renault met de Espace en de Scenic al eerder het MPV segment uitvond, was het in 2013 opnieuw de uitvinder van een nieuw segment. Met de komst van de Captur was de kleine cross-over geboren. Deze auto was vanaf dag één een doorslaand succes. Het duurde dan ook niet lang voordat andere merken deze markt ontdekten. In dit magazine zetten we het origineel naast twee van z’n concurrenten.

Het origineel: de Renault Captur

Renault Captur

De Renault Captur is onlangs vernieuwd, maar voor deze test nemen we een Captur met de facelift van de 1e generatie mee. De Captur is gebaseerd op de Clio. Dat zie je onder andere terug in de maatvoering en motoren die identiek zijn aan de Clio. Wat de Clio echter niet heeft is de hoge zitpositie. Die heeft de Captur wel en instappen is daardoor gemakkelijk. Verder is de achterbank van de Captur verschuifbaar waardoor je meer kofferruimte creëert.

Goed, maar geen uitblinker

De Captur is in deze uitvoering geleverd met benzine- en dieselmotoren met vermogens van 90 tot 150 pk. Wij hebben voor deze test gekozen voor de meest verkochte 90 pk versie. Hierin zit de bekende 900 CC 3-cilinder motor die je tot voor kort nog in diverse Renault en Nissan auto’s tegenkwam. De motor voldoet, maar blinkt nergens echt in uit. Met 90 pk is hij zeker niet vlot, maar ook niet erg zuinig of stil. In deze test is de Captur de voordeligste opties en dit is één van de concessies die daarbij hoort.

Comfortabel en rijk uitgerust

Rijden doet de Captur als een Renault van de oude stempel. De stoelen en vering zijn op comfort afgestemd en je wordt niet echt betrokken bij het rijden. Concessies hoef je qua uitrusting niet te doen. Navigatie, 17 inch velgen, climate control en keyless entry. De Captur heeft het allemaal. Alles werkt eenvoudig en doet wat het moet doen. Ten opzichte van de Kona, en zeker de CX3, is het materiaalgebruik in de Captur allemaal wat eenvoudiger. Hier en daar komt het zelfs niet allemaal even duurzaam over.

Captur in de werkplaats

Als we te rade gaan bij onze monteurs in de werkplaats, krijgen we terug dat de Captur een middenmoter is. De kwaliteit en betrouwbaarheid is inmiddels een stuk beter op orde dan we gewend waren van de ronduit beroerde Renaults uit het eerste decennium van deze eeuw. Foutloos is het allemaal niet, maar Renault heeft op dit vlak flinke stappen gemaakt.

De Koreaan: Hyundai Kona

Hyundai Kona

Hyundai is pas vrij recent vertegenwoordigd inn het B-SUV segment. Lang bleef de ix20 het alternatief maar sinds eind 2017 is de Kona in Nederland leverbaar. Onlangs is hier met de Bayon zelfs een tweede model aan toegevoegd. De Kona staat, anders dan de Mazda en Renault, niet op het onderstel van een B-segment auto. De Hyundai Kona is gebaseerd op de (bij ons niet leverbare) Elantra. Hierdoor is de auto breder, maar wel korter dan de Captur. Als enige is hij ook leverbaar met vierwielaandrijving.

Vlotter en Zuiniger

Bij de introductie van de Kona was de auto enkel nog leverbaar met benzinemotoren. Inmiddels kent de Kona ook al enige tijd een hybride en elektrische variant. Voor deze test gingen we op pad met een 1.0 T-GDi motor met 6 versnellingen en 120 pk. Het spreekt voor zich dat een auto met 30 pk extra, een stuk vlotter is dan de Captur. Daarnaast komt de Kona ook als zuinigste uit de test. Al zijn de verschillen niet groot.

Net een beetje meer comfort

Qua ruimte ontloopt de Kona de Captur niet zo veel, maar je merkt wel dat je vooral voorin minder dicht tegen elkaar zit. Door zijn grotere breedte en stuggere afstelling, ligt de Kona veel steviger op de weg dan de Renault die boven de 100 km/uur wat zoekerig en zweverig wordt. Als het op rijden aankomt dan legt de Kona het toch echt af ten opzichte van de Mazda.

Rijk en modern uitgerust

De uitrusting van de Kona is prima op orde. Met name in de actieve veiligheidssystemen zie je terug dat de Kona een jonger ontwerp is. Een vermoeidheidsassistent is aanwezig, evenals een bruikbare rijstrookhulp. Ook bij het infotainment zien we de generatiekloof terug. Zo beschikt de Kona over een groter, uitgebreider en sneller navigatiesysteem met gratis updates. Het systeem kan als enige ook overweg met Apple Carplay en Android auto. Bovendien beschikt de Kona over een DAB+ radio.

De Japanner: Mazda CX3

Mazda CX3

Mazda was er, als relatief klein merk, best snel bij toen ze in 2015 de Mazda CX-3 introduceerden. De naam is wat verwarrend. Anders dan je zou denken is de CX-3 namelijk niet gebaseerd op de Mazda 3, maar op de Mazda 2. Het is daarmee de kleinste auto uit deze test. Eigenlijk is de achterbank alleen bruikbaar voor kleine kinderen. Voorin zit je goed en Mazda heeft naar onze mening ook de beste stoelen van het drietal.

Grote 2 liter motor

In tegenstelling tot Hyundai en Renault kiest Mazda niet voor kleine turbomotoren, maar voor een grote 2 liter motor met eveneens 120 pk. Om te voorkomen dat daar een flink verbruik tegenover staat, is de compressieverhouding flink verhoogd. Je krijgt een prettige motor dia altijd direct kracht beschikbaar heeft. Hij bouwt zijn vermogen veel geleidelijker op dan de turbomotoren van de concurrentie.

Beste auto in dit segment

Rijden is het sterkste punt van de Mazda. Wat ons betreft is dit de best rijdende auto van dit drietal. We denken zelfs van alle auto’s in dit segment. Alles klopt. De zitpositie, het stuurgevoel, de wegligging en dus ook de aandrijving. Ook op het vlak van afwerking en materiaalgebruik ontstijgt Mazda deze klasse. Er zijn mooie materialen gebruikt die een klasse hoger zeker niet zouden misstaan. Helaas zie je dat ook in vraagprijzen van zowel nieuw als gebruikt terug. Een koopje is het zeker niet.

Mazda is een Japans kwaliteitsproduct en afgezien van wat roestproblemen op leeftijd, zijn er geen grote technische problemen bekend.

Scorekaart Captur 0.9TCE Intens

2017/19000km €14950

Kona 1.0 T-GDi Fashion
2017/51000km/€17450
CX-3 2.0 GTM-line
2018/79000km/€18950
Aandrijflijn net voldoende ☺☺probleemloos ☺☺☺☺de fijnste
Rijden ☺☺te comfortabel ☺☺☺ betrouwbaar ☺☺☺☺ de fijnste
Uitrusting ☺☺☺☺ Prima voor elkaar ☺☺☺☺Idem ☺☺☺☺Idem
Ruimte ☺☺☺ Prima, wat smal ☺☺☺ Prima, iets breder Heel klein, kofferbak ook
Multimedia ☺☺Afdoende ☺☺☺☺De beste ☺☺☺ Klein scherm
Veiligheid ☺☺Noodzakelijke aanwezig ☺☺☺☺ Best in class ☺☺☺☺ Op niveau
Value for money ☺☺☺☺☺ Onverslaanbaar ☺☺☺ Goede aanbieding maar duurder dan Captur ☺☺Meer kilometers en de duurste
Betrouwbaarheid ☺☺☺redelijk ☺☺☺☺Nog met fabrieksgarantie ☺☺☺☺Geen grote issues bekend.
Kosten ☺☺☺☺☺ Laagste prijs, minste kilometers! ☺☺☺ Zekerheid van fabrieksgarantie. ☺☺☺Duur in aanschaf, goede restwaarde
Totaal 27 29 29

Conclusie

Drie auto’s in hetzelfde segment. Als we punten gaan tellen, kunnen we geen duidelijke winnaar aanwijzen. Het ligt namelijk dicht bij elkaar. De Captur pakt punten met zijn scherpe prijs, afdoende uitrusting en ruimteaanbod. De Kona kies je vanwege zijn extra vermogen, betere wegligging maar ook goede veiligheid en moderne multimedia. Het is in zijn geheel een gelijker gebouwde auto. De Mazda is je beste optie als je met z’n tweeën bent en daarbij weggedrag en rijplezier boven het ruimteaanbod stelt.

Occasiontest

HomeNieuwsOccasiontest: topsport in het B-SUV segment