Occasiontest: drie keer dieselen 23 maart 2022

De dieselauto verdwijnt langzaam uit het straatbeeld. Nieuw worden ze niet veel meer verkocht. Op de gebruikte markt vind je ze echter nog genoeg. In deze occasiontest zetten we drie diesels rond de 12.000 euro naast elkaar.

Moet je nu nog wel een diesel kopen?

De diesel ligt sinds het sjoemelschandaal onder vuur. Nieuw worden ze bovendien bijna niet meer verkocht. Is een diesel nou wel of juist niet beter voor het milieu dan een benzineauto? De ruimte in dit magazine is veel te kort om die vraag echt goed te kunnen beantwoorden. Feit is wel dat bij een wat hoger kilometrage een diesel beter voor je eigen portemonnee is.

Waarom wel een diesel kopen?

  • Gunstige kilometerkostprijs
  • Gunstige aanschafprijzen (niet gewild = lagere prijs)
  • Veel trekkracht, diesels zijn goede trekauto’s
  • Vaak completere auto’s (een kilometervreter is gesteld op comfort en dat mag wat kosten)

Waarom geen diesel kopen?

  • Weinig brandstofwinst bij korte ritjes
  • Slechte restwaarde. Je koopt voordeliger maar je inruilwaarde is ook lager.
  • Vaal hogere kilometerstanden, want hij is van iemand geweest die waarschijnlijk ook veel kilometers rijdt.
  • Steeds meer grote steden krijgen milieuzones en weren dieselauto’s

De drie diesels van dienst

We zijn met een budget van 12.500 euro de voorraad van Autogroep Twente ingedoken. In Harbrinkhoek komen we een Hyundai ix35 tegen, in Hengelo een Audi A3 en in Enschede vinden we een Hyundai i40. De beide Hyundai’s kosten net geen 11.000 euro. De Audi 1.000 euro duurder.

Signalement Audi A3 Sportback Hyundai i40 Business Hyundai ix35 I-catcher
Vraagprijs € 11.950,- € 10.950,- € 10.950,-
Bouwjaar 30-6-2015 29-12-2015 14-2-2012
Kilometers 197.000 KM 143.000 KM 147.000 KM
Motor 2.0TDi 150pk 320Nm euro6 1.7CRDi 115PK 260Nm euro6 2.0 CRDi 136PK

320Nm euro5

Leeggewicht/trekgewicht/MRB 1.280/1.600 kg 1.489/1.500 kg 1.450/2.000 kg
Brandstofverbruik praktijk 5.9L/100km 5.7L/100km 7.5L/100km
Veiligheid NCAP ***** ***** *****

 

Populariteit SUV zie je terug in de prijs

Het eerste dat ons opvalt is dat de ix35 3 jaar ouder is dan de andere twee auto’s. Daarmee wordt nog maar eens bevestigd dat de SUV momenteel de populairste carrosserievorm is in Nederland. De Audi heeft de meeste kilometers, maar gezien de leeftijd van de auto vallen deze nog alleszins mee.

Het interieur

Alle drie de auto’s beschikken over een prima uitrusting. We zien onder andere climate control, cruise control, en lichtmetalen velgen. Ook navigatie en achteruitrijcamera ontbreken niet. De Audi verwent je nog extra met Xenon verlichting en lederen bekleding. De ix35 heeft ook leer en is als enige voorzien van een panoramadak. In het interieur maakt de Audi de meeste indruk. Vrijwel nergens zie je de bijna 200.000 kilometers terug. Alles voelt even degelijk. De i40 is een goede tweede met fijne stoelen en een overzichtelijk dashboard. In het interieur van de ix35 zie je de extra jaren wel. Alles is heel en functioneert vlekkeloos, maar bijvoorbeeld de versnellingspook verraadt het extra gebruik.

Ruimte & Bedieningsgemak

Met ruim 4,70 meter is de i40 de ruimste auto van het trio. Er zijn maar weinig auto’s waarin je met vijf personen zo comfortabel zit én ook nog eens alle bagage mee kunt nemen. Het navigatiesysteem is een tandje nieuwer dan bij de andere twee. De i40 beschikt ook als enige over een DAB-radio.

In de ix35 profiteer je van een prettige hoge instap en door de rechtop zitpositie kunnen ook de mensen achterin prima hun plek vinden. Alle luxe is aanwezig en zelfs achterin zijn de met leder beklede stoelen nog voorzien van verwarming. De kofferruimte is niet meer dan middelmatig en komt niet in de buurt van die van de i40.

De Audi is de krapste van het stel. Voorin zit je prima, maar achterin is het uiteraard wat krapper. Het navigatiesysteem is vrij klein en als enige niet voorzien van touchscreen. Daardoor is het invoeren van een bestemming een nogal trage en omslachtige procedure.

Rijden

Het zal niemand verbazen dat de A3 het meeste rijplezier biedt. Al zal niet iedereen de stugge vering even prettig vinden. De Audi heeft het meeste vermogen en het laagste trekgewicht en trekt er dus flink aan. Het brandstofverbruik blijft daardoor prima binnen de perken.

De i40 scoort punten op comfort. Het is de stilste en ruimste auto van het drietal. Dankzij de kleinste motor ook nog nipt de zuinigste. Flink doortrappen is er niet bij met het bescheiden vermogen. Maar daar nodigt de auto ook helemaal niet toe uit. Kuilen in de weg worden soepel gladgestreken en dankzij het lage verbruik rijdt je meer dan 1.000 kilometer zonder tankbeurt.

De ix35 maakt een nogal grove indruk. Het hoge trekgewicht maakt hem zeer geschikt als trekauto, maar met de hoge carrosserie lever je op rijeigenschappen en brandstofverbruik in. De motor is krachtig genoeg, maar de andere twee auto’s bieden veel meer verfijning.

Kosten & Betrouwbaarheid

De i40 is de zuinigste uit de test en valt in hetzelfde MRB-tarief als de ix35, die toch aanzienlijk dorstiger is. De A3 is qua wegenbelasting 2 klassen goedkoper en nagenoeg even zuinig als de i40. De motor in de ix35 staat bekend als redelijk probleemloos. In ons vorige nummer kwam er nog eentje met ruim 500.000 kilometer op de teller voorbij. De koppeling is één van de weinige zwakke onderdelen van de i40. Voor de rest zijn er weinig zwakke punten van dit model bekend. De A3 motor wil nog wel eens een litertje olie verbruiken. Ook de turbo heeft vaak niet het eeuwige leven. Het interieur daarentegen is gemaakt voor de eeuwigheid.

Conclusie

Nieuw ligt het anders, maar bij occasions valt er nog genoeg voor de diesel te zeggen. Het zijn betrouwbare kilometervreters met voldoende trekkracht en een royale uitrusting. En dat alles voor een scherpe prijs.

Zit je vooral alleen of met z’n tweeën in de auto? Dan kiezen wij de A3. Dit is een vlotte dieselaar met vlekkeloze afwerking. Dan nemen we de omslachtige radio/navigatie maar even voor lief.

Koop je de auto voor het trekken van een flinke caravan of (paarden)trailer of wil je gewoon lekker hoog zitten? Dan neem je de ix35. De fijnste auto voor lange afstanden is de i40. Hij heeft eigenlijk alles wat je van een auto wenst. Veel ruimte, comfort en veiligheid. En dat alles zonder het hoge verbruik wat daar doorgaans bij hoort.

HomeNieuwsOccasiontest: drie keer dieselen