De MPV is dood, Leve de SUV! 27 juli 2022

MPV

Citroen is gestopt met de bouw van de C4 spacetourer. Onlangs verdween de gewone Scenic ook al uit de prijslijst, alleen de Grand Scenic is nog even leverbaar. Renault kondigt aan dat de nieuwe Scenic meer cross-over genen krijgt en daarmee verdwijnen bijna geruisloos de laatste MPV’s uit de bestelboeken.

De MPV als Gamechanger

Met de introductie van de Renault Megáne Scenic in 1996 introduceerde het Franse merk een nieuw segment; de MPV. Een hoge auto op basis van een reguliere hatchback. Compleet met een hoge zitpositie, veel binnenruimte en uitneembare achterstoelen. De auto werd in 1997 uitgeroepen tot auto van het jaar en werd na de Astra en Golf de bestverkochte auto in Nederland. Pas in 1999 komt de eerste concurrentie van de Opel Zafira.

Na de eeuwwisseling gaat het snel met de MPV. Met de Citroen Picasso, Peugeot 307SW, Hyundai Matrix, Volkswagen touran en Ford Focus C-max kwamen er veel nieuwe auto’s bij in dit segment. De MPV wordt dé auto met ruimte voor de hele familie of met de prettige hoge instap voor de minder mobiele automobilist.

25 jaar onverminderd populair

De MPV staat jarenlang bovenaan de verkooplijstjes met zijn praktische eigenschappen en ruimte als alternatief voor de reguliere hatchback. Hoe kan het dan dat je nog geen 25 jaar later je tevergeefs zoekt naar een vervanger? Er zijn er nog een paar. En dan niet eens van de meest voorspelbare merken. Mercedes heeft de B klasse en BMW de 2 serie tourer. Maar bij de volumemerken is het MPV-feestje in 2022 echt voorbij.

Emissiedoelstellingen zorgen voor een kentering

Dat de MPV verdwijnt is enerzijds gedreven door de emissiedoelstellingen. De MPV heeft een hogere carrosserie en dus meer luchtweerstand en vaak ook een hoger gewicht. Fabrikanten moeten met nieuwe CO2 regels aan strengere eisen voldoen en daarbij is de MPV in het nadeel. De leasemaatschappijen zagen aansluitend dat de restwaardes van de eens zo populaire modellen begonnen te zakken omdat de MPV een beetje van zijn hippe imago aan het verliezen was. Het vervolg is hogere leaseprijzen die vervolgens weer zorgen voor dalende verkopen.

MPV is niet langer trendy

Maar dat is niet het hele verhaal, immers wat verklaart dan het succes van de nog zwaardere en onzuinigere SUV’s? Dit is de kracht van marketing en veranderende interesse. De industrie besloot dat de MPV niet langer paste bij een trendy imago en avontuurlijke leefstijl. Daarvoor moet je bij de SUV zijn.

De SUV was niet langer een look-a-like van het origineel, maar dé auto die past bij een modern gezin. Zijn gebrek aan daadwerkelijke terreinkwaliteiten neemt niemand hem kwalijk en al snel is het aandeel 2-wiel aangedreven varianten groter als de SUV’s met 4WD.

Niemand wil een oubollig imago
In vergelijking met de cross-over kreeg de MPV met zijn hoge ramen en kleine wielen ineens last van een wat oubollig imago. Eigenlijk is hij op veel fronten beter dan de SUV. Meer ruimte, overzichtelijker, meer flexibiliteit en ook nog iets zuiniger dan de SUV. Maar dat is niet waar de consument naar op zoek is. Gingen er in 2004 nog 14.688 Scenic’s de weg op, in 2021 waren dat er nog maar 351.

Het positieve imago van de MPV is weg en dat komt de autofabrikanten zelf waarschijnlijk niet eens zo slecht uit. Immers het flexibele interieur maakt de auto relatief duur om te bouwen en met kleine verkoopaantallen zijn de ontwikkelingskosten lastig terug te verdienen.

Dat het gebruiksgemak helemaal niet zo belangrijk meer is blijkt wel uit het succes van de coupé SUV-modellen als de BMW X6 en Audi Sportbacks. Nog minder ruimte, totaal onhandig maar immens populair.

De MPV is dood, leve de SUV!

HomeNieuwsDe MPV is dood, Leve de SUV!