4 praktische tips voor een zorgeloze autovakantie 27 juli 2022
De zomer staat voor de deur. Grote kans dat je dan kiest voor een autovakantie. Helemaal nu we de chaos op de vliegvelden zien. Een zorgeloze autovakantie vergt een goede voorbereiding.
Realiseer je dat voor de meeste mensen de vakantierit er één is die ze niet dagelijks maken. Zowel de bestuurder als de auto worden anders op de proef gesteld zodra er een lange rit gemaakt wordt. Wil je problemen voorkomen en de kans op ongelukken zo klein mogelijk houden? Zorg dan dat je vooraf je zaakjes goed op orde hebt. Wij helpen je daarbij met deze praktische checklist.
1. Check je auto voor vertrek
Klinkt logisch, maar wordt toch vaak vergeten. Een aantal basischecks kun je gewoon thuis doen.
Check in ieder geval de volgende zaken:
- Onderhoud: check op tijd of jouw auto toe is aan onderhoud. In onze werkplaatsen is het vlak voor de vakanties extra druk. Kijk minimaal een week of 3 voor vertrek of onderhoud voor jouw vakantie nog noodzakelijk is.
- Bandenspanning: controleer de bandenspanning. Vergeet daarbij ook de reserveband niet! Als de auto zwaar beladen wordt, mag de bandenspanning best iets omhoog.
- Oliepeil: controleer aan de hand van de peilstok of er voldoende olie op zit. Het peil moet tussen de streepjes staan. Vul het met de juiste olie bij indien noodzakelijk, maar nooit boven het maximum.
- Koelvloeistof: ook hiervan wil je zeker niet dat er te weinig in zit. Als er veel te weinig in zit, is het verstandig om eerst even langs de garage te gaan.
- Ruitensproeiervloeistof: niets zo vervelend als een voorruit vol insecten die je niet meer schoonkrijgt.
- Airco: werkt deze nog goed? (Hier wil je niet pas op de route du Soleil achter komen)
- Papieren: is de groene kaart actueel? Heb je een schadeformulier bij je? Heb je het kentekenbewijs bij je?
- Noodzakelijke pechuitrusting: is die compleet? Dank aan een gevarendriehoek, hesjes, EHBO-kit etc. Realiseer je ook dat je deze bij pech makkelijk moet kunnen pakken. Laat ze dus niet onder alle bagage liggen. De verplichte items verschillen per land. Check vooraf wat je onderweg verplicht bij je moet hebben.
- Planning: maak voor jezelf vooraf een duidelijke planning. Waar wil je ongeveer stoppen? Het reist veel relaxter zodra je ongeveer weet waar je terecht komt. Rijd je elektrisch? Plan dan je laadstops ruim. Liever een keer te vroeg stoppen dan onderweg je plannen aan moeten passen.
- Vignet: Rijd je door landen waar een vignet verplicht is? Koop deze vast vooraf. Dat scheelt zoeken onderweg.
2. Rijtijden
Realiseer je dat je met te lang doorrijden, niet alleen een gevaar voor jezelf vormt, maar ook voor je medeweggebruikers. Er zijn geen keiharde cijfers die aangeven hoe lang jij geconcentreerd kunt rijden. Dat verschilt sowieso ook per persoon. Wel staat vast dat 1 op de 5 zware ongelukken wordt veroorzaakt door vermoeidheid. Daarom is de stelregel 2 uur rijden, kwartiertje rust!
3. Rijden in het buitenland
Tijdens jouw vakantierit krijgt je auto meer voor zijn kiezen dan normaal. Ga maar na: de auto is zwaar beladen, soms zelf met caravan of aanhanger. De wegen in het buitenland zijn bovendien uitdagender. Denk aan bergen of een slecht wegdek. Daarnaast kunnen de buitentemperaturen hoog oplopen. Files in de hitte zijn geen uitzondering. Een moderne en goed onderhouden auto kan hier prima tegen, maar meedenken met de techniek kan geen kwaad.
- Berg op? Ga niet in een te hoge versnelling rijden. Vergeet het nieuwe rijden, want een te laag toerental zorgt ervoor dat de koeling van de motor minder werkt. Terwijl hij bergop juist harder moet zwoegen. Loopt de motortemperatuur op? Het klinkt tegenstrijdig, schakel eerst maar een versnelling terug. Bij een hoger toerental draaien de waterpomp en ventilator sneller. De motor heeft daardoor meer koelvermogen. Loopt de temperatuur nog steeds op? Gun de motor een kwartiertje rust om af te koelen.
- Berg op in de file? Probeer de koppeling te ontlasten door de afstand tussen jou en je voorganger groter te laten worden. Daardoor kun je langzaam doorrijden en hoef je de koppeling minder te gebruiken.
- Berg afrijden? Rem op de motor en niet met de remmen. Zo voorkom je oververhitting. Rijd de berg af in dezelfde versnelling als waarin je hem bent opgereden. Rij je een automaat? Zet hem zelf vast in. De versnelling die voldoende vertraging oplevert.
- Elektrische auto of Plug-inhybride? Zet de regeneratie op de zwaarste stand. Geniet van de extra kilometers die je erbij krijgt en zet de automaat vast in een versnelling die voldoende vertraging oplevert.
4. Pech onderweg
Je hoopt dat het je niet overkomt. Mocht je ondanks onze tips toch in de problemen komen? Dan is het goed om te weten dat je met de “Voor-Elkaar-Pas” van Autogroep Twente recht hebt op hulp in binnen- én buitenland. Wel is het goed dat je vooraf weet wat je dan mag verwachten van deze pechhulp.
- De pechhulp is geldig in heel Europa. Een aanvullende verzekering afsluiten is dus niet noodzakelijk als je naar het buitenland gaat.
- Het noodnummer is ook vanuit het buitenland bereikbaar. Je wordt gewoon in het Nederlands te woord gestaan. Je moet bij pech wel altijd eerst de pechdienst op de hoogte stellen. Dit kan helaas niet via onze garage. De pechdienst schakelt hulp in.
- De pas is een jaar lang geldig na onderhoud (geen APK) bij Autogroep Twente. Twijfel je of jouw pas nog geldig is? Check dit dan voordat je op reis gaat.
- Aan de “Voor-Elkaar-Pas” hangt een pechhulp die je in kunt schakelen bij autopech. Heb je schade na een ongeval? Dan moet je niet de pechhulp maar jouw verzekering inschakelen.
- De pas is een mobiliteitsgarantie, geen reparatiedienst. Eenvoudige storingen zoals een lekke band of een lege accu kunnen we oplossen. Voor veel andere storingen moet jouw auto toch naar de garage. In dat geval wordt het vervoer naar een lokale garage geregeld. Als de reparatie lang gaat duren, regelen we ook vervangend vervoer. Let op: er is een groot te kort aan vervangende auto’s, zeker in de zomervakantie. Het is dus geen vanzelfsprekendheid dat er direct een andere auto klaar staat.
- Bij grote reparaties kan de pechdienst ervoor kiezen om de auto terug naar onze garage te halen. In dat geval krijg je een vervangende auto voor jouw vakantie.
- Reparaties die niet onder de fabrieksgarantie vallen zijn voor eigen kosten.